Nieuws

Onderzoek Radboud MC naar de invloed van beeld, geur en geluid op patiënten

By 13 januari 2019 No Comments

R4heal is een 4-jarige samenwerking tussen het Radboudumc en de vijf Gelderse MKB-bedrijven: Relitech, Big4data, Yellow Riders, Centre4Moods en Arbol AI. R4heal biedt met games, beelden, geuren en geluiden een omgeving op maat die zich aanpast en reageert op de unieke eigenschappen van een patiënt. Pijn verdwijnt, stress vermindert, slaap en beweging verbetert. De patiënt kan beter en eerder het ziekenhuis uit.

Experimentele kamer
De experimentele patiëntenkamer op de afdeling neurologie hebben we midden november omgebouwd tot een testcentrum van audiovisuele technieken. Een eerste kennismaking met de verschillende mogelijkheden en struikelblokken behoorden tot het doel. Iedereen kon langs komen voor een demonstratie. We hebben nuttige feedback en interessante ideeën ontvangen voor de doorontwikkeling van het interactief herstelbevorderend systeem. Zo werden de opties skype- verbinding met thuis, klok, planning en agenda projectie voor de patiënt, zeer positief ontvangen.

Stimulering dagritme
Verschillende suggesties werden door verpleegkundigen gedaan: “dit systeem is ideaal bij de oriëntatie van verwarde patiënten.” “Dit geheel kan een bijdrage leveren aan oefeningen die door de fysiotherapeut worden meegegeven.” “Misschien kan je hiermee wel Najaarsbeurs delirium voorkomen door een dagritme te simuleren.” We hebben alle suggesties gebundeld en gaan kijken naar de mogelijkheden. Naast deze opties hebben we ook de voor- en nadelen van verschillende technieken verkend. Begin 2019 wordt de experimentele kamer voorzien van een testset aan audiovisuele technieken.

Meer weten over het inzetten van Moods in de zorg? Neem contact op met Arvid Prigge 

Leave a Reply